Recomanacions de la Biblioteca “El nostre Seguici i ball d’entremesos Sant Feliu de Llobregat”

Mar Coronado. El Nostre Seguici i ball d’entremesos Sant Feliu de Llobregat. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 2018. 39 p.

 

“I aquest qui és?” ha estat el motiu principal de la creació d’aquest llibre tan ben il·lustrat que en mostra totes les bèsties, colles i gegants de les nostres festes. La nostra Ivet, alumna de l’escola Josep Monmany, preguntava contínuament als pares sobre el passatge del seguici. Els nens tot ho volen saber i aquest llibre ofereix l’oportunitat de donar la resposta adequada d’aquest bonic índex de personatges populars de Sant Feliu de Llobregat. A tots li trobarem el nom i de tots podrem saber a quina colla de la vila s’hi integren.

L’autora del llibre és Mar Coronado, il·lustradora i santfeliuenca, que més coneix de primera mà el mon de les colles perquè des de fa molts anys està vinculada amb la colla dels Ceballuts.

Aquest conte ho te tot: escrit i il·lustrat per algú de la ciutat que coneix i estima les festes personalment ja que participa de forma activa. Quina sort que aquesta família estigui entre nosaltres!!

 

***

 

Un Seguici és un conjunt de persones que acompanyen i segueixen algú per fer-li honor en una cerimònia o marxa solemnes.  

Segles enrere, a les festes cortesanes, hi participaven grups de malabars, joglars i actors, alguns amb elements figurats com ara bèsties i éssers fantàstics, que actuaven abans, durant i després dels àpats: eren els entremesos. Algun entremès comptava amb elements d’attrezzo que figuraven personatges i bèsties difícilment representables per éssers vius. Des de la fi del segle XIV es va fer habitual la seva utilització en els seguicis de rebuda de l’entrada de personalitats. Amb el temps, les figures (gegants, bestiari…) i els balls (diables, bastons…), integrants de les representacions, prengueren personalitat pròpia i se n’independitzaren, però van continuar sent coneguts com els entremesos. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s