Menú Desembre 2019

Ja tenim aquí l’últim mes de l’any.

 

Aquest es el menú de desembre, recordeu que també podeu consultar-l’ho a la app de serunion.

Avui a més a més de posar els aliments de temporada també parlarem sobre un costum arrelat a quasi totes les cases l’últim o primer dia de l’any, segons com es miri.

 

fruites-i-verdures-temporada-pL7

 

Sabeu per què es mengen dotze raïms al finalitzar/començar l’any?

 

Per tenir sort de cara a l’Any Nou, la tradició assegura que a la mitjanit del 31 de desembre cal menjar dotze raïms per cadascuna de les campanades que assenyalen el comiat de l’any que s’acaba.

uva-blanca-dominga_2233327
Hi ha moltes teories respecte del per què d’aquesta tradició:

Ja a l’antiga Roma es creia que menjar grans de raïm ajudava a pal·liar els efectes dels empatxos.

Alguns historiadors afirmen que en 1882, les classes més adinerades de la societat solien ajuntar-se per celebrar el cap d’any amb copiosos banquets i gastaven fortunes en raïm i xampany perquè la sort els fos favorable a l’any que entrava.

A causa de la pobresa que hi havia en aquells moments a la societat espanyola els ritus dels rics irritaven a les classes més desfavorides i la classe baixa va decidir ironitzar la tradició d’aquells rics. A Madrid van començar a burlar-se’n prenent el raïm al mig del carrer a la Puerta del Sol, de manera que el ritual del raïm es va democratitzar i l’aire de glamour i exclusivitat es va evaporar per sempre.

Però l’explicació més estesa és que la implantació d’aquest costum és el resultat de la iniciativa d’uns viticultors del sud del País Valencià, que l’any 1909 a causa de una excedència de collita, van idear aquesta estratègia per donar sortida a l’excés de producció. Per vendre la seva producció van decidir anomenar al seu producte com ‘raïm de la sort’ i que per cadascuna que es mengés, calia demanar un desig.

 

 Menjar raïm per Cap d’Any porta diners per a tot l’any?

 

A més de menjar els raïms, també hi ha altres supersticions com portar roba interior vermella, posar or dins el cava, entrar al nou any amb el peu dret, etc. Quines més en coneixeu?

En resum, la convenció de menjar dotze grans de raïm, si bé s’ha estès en alguns països llatinoamericans com ara Colòmbia, no és pròpia d’enlloc més que d’aquí.

Encara que cada vegada són més els països que van introduint aquesta tradició.

 

Petita polèmica:

Els dotze grans de raïm són un per cada campanada o un per cada mes de l’any?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s