Novembre, desembre, gener, febrer, … són mesos freds, si escoltem el nostre cos, probablement ens dirà que li venen de gust aliments cuinats, no crus, amb coccions llargues i lentes: guisos, al forn, vapors.. ja que aquests ens ajudaran a augmentar la temperatura corporal i a activar el nostre metabolisme, per tant, a patir menys fred i sentir-nos més reconfortats internament.
Quins aliments són més calents?
- aquelles plantes que tarden més en créixer: la pastanaga, la ceba, la col, la xirivia, porro, …
- les de colors calents: carabassa, moniato, pastanaga, poma vermella (versus la verda), … En general, les plantes de color lila o verd són més refrescants. Si les volem menjar a l’hivern, millor cuites o combinades amb aliments calents. Per exemple: en lloc d’una poma verda a mossegades, millor cuita i amb una mica de canyella o gingebre.
- cereals: fajol, civada, mill, arròs, espelta, …
- llegums: azukis, faves, pèsols, …
- fruits secs: anous, ametlles, …
- altres: all cuit, ous, canyella, gingebre, fonoll, pebre, …
Text by Judit Camp i Nus
Aquí teniu els menús d’aquest mes a l’escola:
Bon profit!